Wipro Groene wand met planten

Akoestiek

Bij het inrichten van een binnenruimte is het belangrijk oog te hebben voor een goede akoestiek.
Hierbij zijn geluidsdemping en geluidsisolatie twee heel verschillende aspecten, die beide van groot belang zijn.  

Vaak zijn klantwensen ten aanzien van de inrichting van een ruimte deels tegenstrijdig met elkaar.  Een klant wil graag zoveel mogelijk glas (hard oppervlak) maar uiteraard ook een goede akoestiek. De uitdaging is dan om de ruimte zo in te richten dat aan alle wensen tegemoet gekomen kan worden. 

Akoestiek en nagalmtijd

Een ruimte met veel harde oppervlakten heeft vaak een slechte akoestiek. Geluidsgolven die niet worden geabsorbeerd door bijvoorbeeld zachte wanden, zullen worden weerkaatst. Dit geluid gaat dus terug de ruimte in. Door de aanwezigen wordt dit als zeer hinderlijk ervaren. Heeft een ruimte een slechte akoestiek, dan kan dat behoorlijk vermoeiend zijn.

Akoestiek gaat eigenlijk over de nagalmtijd. Als deze lang is dan ervaren we de ruimte als heel gehorig. Dat voelt niet fijn. De nagalmtijd kan echter ook tekort zijn. Dan slaan geluiden al snel ‘dood’.  Ook dat ervaren gebruikers niet als prettig.

Er zijn gelukkig allerlei manieren om daar, ook achteraf, iets aan te doen. Onze dealers hebben verstand van akoestiek. Vraag hen naar de juiste oplossing in uw specifieke situatie. 

Wipro lat-om-lat wandafwerking / volglaswand met paneeldeur

Geluidsisolatie

Het isoleren van geluid is het tegengaan van geluidsoverdracht van de ene naar de andere ruimte. Een ruimte kan bij wijze van spreken geluidsdicht zijn maar tegelijkertijd een hele slechte akoestiek hebben. Luchtlaag, steenwol en massa zorgen voor geluidsisolatie. Ze voorkomen dat geluid van de ene ruimte in de andere ruimte komt.  

Deze geluidsisolerende wanden zijn dan ook uitermate geschikt voor de utiliteitsbouw. De wanden kunnen ook geplaatst worden in kantoorruimtes en vergaderruimtes, zodat u in alle rust uw werkzaamheden kunt uitvoeren.

Deze hoge dB-waardes kunnen behaald worden op verschillende manieren. Denk hierbij aan variaties in glas waarbij verschillende types dB-waardige folies gebruikt kunnen worden.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat er bij de opbouw van de wand geen kieren ontstaan.  Slimme keuze van materialen en constructies  voorkomen geluidslekken.

 

Wipro Volglaswand met Kaderdeur, groene wand met mos bekleed
geluidsdempende wanden wipro

Geluidsdemping

Voor een beetje effect qua geluidsdemping zijn vaak al flinke oppervlaktes nodig. Een goed (geluidsabsorberend) plafond doet vaak al heel veel. Vloerbedekking zeker ook. Beiden betreft vaak relatief grote oppervlakken. Soms is een vloerkleed al voldoende als oplossing.

Akoestische oplossingen die nog extra kunnen worden aangebracht zijn viltpanelen, siergordijnen, geluidsabsorberende decoratieve panelen (eventueel met fotoprint). Een plantenwand komt de akoestiek ook zeer ten goede en zorgt bovendien voor een gezond binnenklimaat.

Zorg voor rust in uw kantoorruimte. Dit bevordert uiteraard het werkplezier en de prestaties van uw medewerkers. 

 

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op!